Τη λύση για την απομάκρυνση εκατομμυρίων τόνων πλαστικών απορριμμάτων από τις θάλασσες και τους ωκεανούς ισχυρίζεται ότι βρήκε ένας φοιτητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Ντελφτ, στην Ολλανδία.
Η τεχνολογία του 19χρονου Boyan Slat συνίσταται στην ανάπτυξη ενός «δικτύου» από εξέδρες επεξεργασίας και φράγματα, τα οποία θα σχηματίζουν ένα γιγάντιο χωνί.
Τα φράγματα θα σπρώχνουν τα απορρίμματα προς τις εξέδρες επεξεργασίας, όπου τα πλαστικά θα διαχωρίζονται από το πλαγκτόν, θα φιλτράρονται και θα αποθηκεύονται μέχρι να ανακυκλωθούν.
Το πρωτοποριακό στοιχείο της τεχνολογίας του είναι ότι τα απορρίμματα θα καταλήγουν στις εξέδρες επεξεργασίας χάρη στον σχηματισμό (χωνί) που θα δημιουργούν τα φράγματα, αποκλειστικά με τη δύναμη των ρευμάτων της θάλασσας.
Ο 19χρονος φοιτητής εμπνεύστηκε τη Συστοιχία Καθαρισμού των Ωκεανών, όπως ονομάζεται το φιλόδοξο πρότζεκτ, μετά από μια σχολική εργασία για τα πλαστικά απορρίμματα στις «χωματερές» των ωκεανών.
Όλα αυτά τα χρόνια ο Boyan συνέχισε να επεξεργάζεται το σχέδιό του, το οποίο βραβεύτηκε από το πανεπιστήμιο Ντελφτ, και τελικά δημιούργησε τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ίδρυμα για τον Καθαρισμό των Ωκεανών», η οποία εργάζεται για την ανάπτυξη και υλοποίηση των τεχνολογιών του.
Οι «χωματερές» είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που μαστίζουν τους ωκεανούς, καθώς τα σκουπίδια εκτείνονται σε τεράστιες εκτάσεις, εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Εκτιμάται ότι Συστοιχία Καθαρισμού των Ωκεανών θα μπορούσε να απομακρύνει από το νερό, εντός πενταετίας, μέχρι και 7.250.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων, προστατεύοντας τα θαλάσσια θηλαστικά και μειώνοντας τους ρυπαντές που επιμολύνουν την τροφική αλυσίδα.
Εκτός αυτού, θα συνέβαλε στην εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, από την περικοπή των εξόδων για θαλάσσιους καθαρισμούς και την ενίσχυση του τουρισμού.