English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013

Έρευνα: Από τι μας προστατεύουν τα μακαρόνια;



Μπορεί να νομίζετε ότι μια μακαρονάδα θα καταστρέψει τη δίαιτά σας, όμως ίσως αγνοείτε ότι προστατεύει την υγεία σας.
Μια μερίδα μακαρόνια με μια σαλάτα μπορούν να μας προστατεύσουν από το εγκεφαλικό; Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Ληντ απαντούν ναι.
Σύμφωνα με νέα έρευνα για κάθε 7 γραμμάρια φυτικών ινών που καταναλώνουν καθημερινά μειώνεται κατά 7% ο κίνδυνος εγκεφαλικού.
Οι βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι τρώνε συστηματικά πολλές φυτικές ίνες διατρέχουν μειωμένες  πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου.
Πλούσιες πηγές φυτικών ινών είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί τα φρούτα και τα λαχανικά.
Παλιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι φυτικές ίνες προστατεύουν από το εγκεφαλικό αφού περιορίζουν τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή του, όπως την υπέρταση και την υψηλή χοληστερίνη.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Stroke» που εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας, τα 7 γραμμάρια φυτικών ινών μπορούμε να τα εξασφαλίσουμε από μία μερίδα εστιατορίου ζυμαρικά ολικής αλέσεως μαζί με μία μικρή σαλάτα.
«Η αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, όπως οι καπνιστές, οι υπέρβαροι, οι παχύσαρκοι ή όσοι έχουν υπέρταση», επισημαίνει η επικεφαλής της μελέτης Diane Threapleton, από το τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου του Ληντς.
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης έγινε ανάλυση οκτώ παλιότερων μελετών, που δημοσιεύθηκαν από το 1990 ως το 2012.