English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Ιταλία: Αγεφύρωτο το χάσμα των πολιτικών δυνάμεων



Ασυμφωνία των πολιτικών δυνάμεων ως προς την διακυβέρνηση της χώρας προέκυψε από τις σημερινές σύντομες διαβουλεύσεις του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
«Δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις για κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής», δήλωσε εκ μέρους του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) ο Ενρίκο Λέτα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Ναπολιτάνο. «Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας και αναμένουμε τις επόμενες ενέργειές του», πρόσθεσε. «Ως γνωστόν, είχαμε προτείνει να συγκροτήσουμε κυβέρνηση με την εξωτερική στήριξη της κεντροδεξιάς», συμπλήρωσε ο Λέτα, αναφερόμενος σε όσα είχαν διαμειφθεί τις προηγούμενες ημέρες.
Νωρίτερα, μέλη της αντιπροσωπείας του Κινήματος Πέντε Αστέρια (M5S) του Μπέπε Γκρίλο, συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους είχαν τονίσει ότι «δεν προτίθεται να στηρίξει ούτε κυβέρνηση ψευτο-τεχνοκρατών, ούτε και των κομμάτων που βρίσκονται στο κοινοβούλιο». «Η πρότασή μας παραμένει μια κυβέρνηση του M5S», είπε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κινήματος στην γερουσία, Βίτο Κρίμι.
Το μετριοπαθές κέντρο του Μάριο Μόντι, η Επιλογή Πολιτών ζήτησε να ξεκινήσει άλλος ένας κύκλος διαβουλεύσεων, για να εντοπιστούν τα κυριότερα σημεία προγραμματικής σύγκλισης των πολιτικών δυνάμεων και να διευκολυνθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης.
Νωρίτερα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Λέγκα είχαν ταχθεί υπέρ κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής. Η πρόταση απορρίφθηκε από την κεντροαριστερή συμμαχία. Κατά πληροφορίες που διαρρέουν από το προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, ο Ναπολιτάνο πρόκειται να αποφασίσει το Σάββατο για τις επόμενες κινήσεις του.
Πιθανολογείται ότι θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιο πρόσωπο εκτός κομματικών μηχανισμών που θα επιλέξει ο ίδιος, ή ότι θα προκρίνει μια νέα προσφυγή στις κάλπες.
Για να μπορέσουν να γίνουν νέες εκλογές τον Ιούνιο όμως ο Ναπολιτάνο πρέπει να παραιτηθεί άμεσα, ώστε να εκλεγεί το ταχύτερο δυνατόν ο διάδοχός του, που θα έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στην διάλυση της βουλής.