English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ποια είδη μήλων απο τις 7.000 ποικιλίες που υπάρχουν να επιλέγουμε;





Για τις ευεργετικές ιδιότητες του μήλου προκύπτουν καθημερινά νέα στοιχεία. Aπό τις 7.000 ποικιλίες μήλων που υπάρχουν στον κόσμο, καλό είναι να προτιμούμε εκείνα που...
ευδοκιμούν τη συγκεκριμένη εποχή που τα αγοράζουμε στο νομό όπου ζούμε ή στον πλησιέστερο νομό. Ποιά είδη είναι καλύτερα; Τι προσφέρουν στην υγεία;

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο...


www.Life2day.gr Γιούλη Φραγκιαδουλάκη-Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc-Επιστημονική Υπεύθυνη Λόγω Διατροφής Ηράκλειο Κρήτης.


Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Όλα τα είδη είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αν και πιστεύεται ότι τα κόκκινα μήλα είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Συστήνεται, επίσης, να προτιμούμε μήλα χωρίς χτυπήματα και κοψίματα, ώστε να είμαστε βέβαιοι πως δεν έχουν εισχωρήσει φυτοφάρμακα στον καρπό.

Διατροφική αξία και οφέλη για την υγεία

Τα μήλα περιέχουν έναν εξαιρετικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών, ο οποίος εξασφαλίζει ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία. Ένα μέτριο μήλο (160γρ) παρέχει στον οργανισμό σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, βιταμίνης C, καλίου και φλαβονοειδών ουσιών, και όλα αυτά με μόνο 80 θερμίδες.

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φλαβονοειδή. Ένα μέτριο μήλο (150γρ.) καλύπτει περίπου το 10% (2-3γρ.) των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε φυτικές ίνες. Ακόμη, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε διαλυτές και αδιάλυτες ίνες, η κατανάλωση μήλων συμβάλλει στην προστασία τόσο του καρδιαγγειακού όσο και του γαστρεντερικού συστήματος. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχονται στα μήλα, δεσμεύουν τη χοληστερόλη στο γαστρεντερικό σωλήνα και την αποβάλλουν μέσω των κοπράνων. Συγκεκριμένα, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες των μήλων δεσμεύουν την LDL (κακή) χοληστερόλη στον γαστρεντερικό σωλήνα και την αποβάλλουν μέσω των κοπράνων, ενώ η διαλυτή φυτική ίνα πηκτίνη μειώνει την ηπατική παραγωγή LDL (κακή χοληστερόλη). Επιπλέον, η πηκτίνη, μία από τις διαλυτές φυτικές ίνες, έχει τη δυνατότητα να αυξάνει τον όγκο και την περιεκτικότητα των κοπράνων σε νερό, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, ο συνδυασμός βιταμίνης C και φλαβονοειδών (quercetin), δημιουργούν μία ισχυρή αντιοξειδωτική ασπίδα κατά των ελευθέρων ριζών, προστατεύοντας από τον καρκίνο, το έμφραγμα μυοκαρδίου και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Τα μήλα είναι ιδανικό φρούτο για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, μιας και η υψηλή περιεκτικότητά τους σε απλά σάκχαρα (φρουκτόζη) σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες ρυθμίζουν τη γλυκόζη αίματος , διατηρώντας την σε σταθερά επίπεδα.

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι η κατανάλωση μήλων συνδέεται με προστασία από τον καρκίνο του πνεύμονα. Γενικά, η κατανάλωση μήλων έχει συνδεθεί με καλύτερη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος στους ενήλικες, πιθανότατα λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους. Ερευνητές του Εθνικού Καρδιολογικού και Πνευμονολογικού Ινστιτούτου του Λονδίνου παρατήρησαν, πως τα παιδιά που έπιναν καθημερινά χυμό μήλου, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα άσθματος, και συγκεκριμένα συριγμού.

Πιστεύεται πως τα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα που περιέχονται στον χυμό μήλου, συντελούν στη μείωση της φλεγμονής στους αεραγωγούς, στοιχείο βασικό για τον συριγμό και την εκδήλωση άσθματος. Επιπλέον, σε έρευνα από το πανεπιστήμιο της Αμπερντίν, αποκαλύφθηκε ότι οι μητέρες οι οποίες έτρωγαν τουλάχιστον 4 μήλα την εβδομάδα κατείχαν έως και 50% λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδί με άσθμα.

http://spitikomas.blogspot.gr