English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Τα κηπευτικά της Ιεράπετρας μέσα από εκπομπές μαγειρικής



Πιστός στην υπόσχεση που έδωσε στην ομάδα που διοργάνωσε την εκδήλωση για την παρασκευή της γιγαντοσαλάτας και κέρδισε το βραβείο Γκίνες, προβάλλοντας παγκόσμια την Ιεράπετρα και τα αγροτικά προϊόντα της, ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Ευτύχης Μπλέτσας, ήρθε ξανά στην Ιεράπετρα.
Αυτή την φορά φιλοξενούμενος από την πρώην πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Ανατολικής Κρήτης κ. Δώρα Μαντάλα και του Διοικητικού Συμβουλίου του υπό σύσταση Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής «Ιεράπετρα».  
Στα πλαίσια των τηλεοπτικών παραγωγών που ετοιμάζει, σχεδιάστηκε η παρουσίαση των κηπευτικών της Ιεράπετρας και η προβολή τους μέσα από την μαγειρική τέχνη μαγειρισσών της Ιεράπετρας. Η βιντεοσκόπηση έγινε την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου. Οικοδεσπότης, ο φιλόξενος κ. Αντώνης Χρυσοφάκης οργάνωσε στο οικογενειακό κτήμα στην πανοραμική θέση Ψαθί Καλαμάυκας, το σκηνικό της παρουσίασης. Φρέσκα κηπευτικά, ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, μελιτζάνες, καρότα, μαϊντανός, κρεμμύδια, σκόρδα, κολοκυθάκια, μπάμιες, αρωματικά φυτά, πλούσιες ποικιλίες σταφυλιών, σύκα, καρύδια, ρακί και κρασί στόλιζαν το τραπέζι της παρουσίασης. Στο διπλανό τραπέζι δύο Γεραπετρίτισες νοικοκυρές, η κα Πόπη Σαμπροβαλάκη και η κα Μαρίνα Αρχοντουλάκη, παρουσίασαν μέσα από την μαγειρική τους τέχνη δύο συνταγές. Η πρώτη μαγείρεψε γεμιστά με τα ποιοτικά κηπευτικά της Ιεράπετρας, και η δεύτερη μια παλιά μικρασιάτικη συνταγή που συνηθίζεται αυτή την εποχή, και έχει το όνομα «τουρλού», θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τιμήσει τους Μικρασιάτες της Ιεράπετρας για τον ρόλο τους στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής.  
Η οικοδέσποινα κ. Βούλα Χρυσοφάκη, φρόντισε να κεράσει τους καλεσμένους με πλούσιους μεζέδες, μυρωδάτη ρακή και παλιό κρασί. Το μέλος του Αγροτικού Συλλόγου κ. Νίκος Σαμπροβαλάκης, καλλιεργητής φραγκόσυκων, παρουσίασε το επιδόρπιο «παγωτό με φραγκόσυκα». Νοικοκυρές παρουσίασαν τις σπεσιαλιτέ τους «χόντρο με χοχλιούς», «νεράτες μυζηθρόπιτες με μέλι», «τυροπιτάκια» κ.ά.
Ο γνωστός και ως “foodmusic chef” Ευτύχης Μπλέτσας μαζί με τη σύντροφο του Ηλέκτρα, είχαν την ευκαιρία στην παραμονή τους στην Ιεράπετρα, να βιντεοσκοπήσουν το νησί Χρυσή και τις βραβευμένες παραλίες της Ιεράπετρας για τις ανάγκες των εκπομπών του.
Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής κ. Αργύρης Πανταζής, που φρόντισε για τις λεπτομέρειες μαζί με τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου κ. Παναγιώτη Μπαλοθιάρη,  δήλωσε: “Ανανεώσαμε το ραντεβού μας με τον καλό φίλο της Ιεράπετρας Ευτύχη Μπλέτσα για την επόμενη χρονιά, μαγειρεύοντας συνταγές της Κρητικής Κουζίνας με Γεραπετρίτικα αγροτικά προϊόντα. Η προσπάθεια της προώθησης συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον και εύχομαι οι συνεχιστές του Συλλόγου να λειτουργούν με αντάξιο τρόπο”.
ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ. ΚΟΥΔΟΥΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ