English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Στη Σκωτία το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο




Το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο του κόσμου σχεδιάζει να αναπτύξει στις βόρειες ακτές της Σκωτίας η ενεργειακή εταιρεία «Moray Offshore Renewables», που έχει ήδη υποβάλλει αίτημα για αδειοδότηση στις αρμόδιες αρχές.
Το σύμπλεγμα θαλάσσιων αιολικών, προϋπολογισμού 4,5 δισεκατομμυρίων λιρών Αγγλίας, θα αποτελείται από 339 ανεμογεννήτριες που θα αναπτυχθούν σε έκταση 300 τετραγωνικών μέτρων ανοιχτά της κομητείας Κάιθνες στη Σκωτία.
Εκπρόσωποι της βιομηχανίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας χαρακτήρισαν το έργο πολύ σημαντικό, ωστόσο προειδοποίησαν ότι για να αναπτυχθεί η υπεράκτια αιολική ενέργεια απαιτείται πολιτική σταθερότητα, κάτι που θα εξασφαλιστεί μόνο αν  η κυβέρνηση της Σκωτίας περάσει το νομοσχέδιο για την ενέργεια.
Παρά τη θερμή υποστήριξη της βιομηχανίας ΑΠΕ, το γιγάντιο υπεράκτιο αιολικό πάρκο, ισχύος 1,5 γιγαβάτ, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι ανεμογεννήτριες, ύψους 200 μέτρων, θα καταστρέψουν την τελευταία  του επένδυση και συγκεκριμένα θα χαλάσουν τη θέα από το νέο γήπεδο γκολφ που σχεδιάζει.
Σε δηλώσεις του ο Νταν Φιντς, επικεφαλής ανάπτυξης του έργου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018, τόνισε ότι το θαλάσσιο πάρκο θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, εξοικονομώντας ετησίως μέχρι και 4,5 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Πηγή: Econews.gr