English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Μισός αιώνας Beatles και τα τρανζίστορ στα κάγκελα



Πενήντα χρόνια πέρασαν από τότε που ο Paul, John, George και Ringo έβγαλαν τον πρώτο τους δίσκο και άλλαξαν την ιστορία της μουσικής.
Από τη Νίκη Χάγια
Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 η Ελλάδα αποκλεισμένη από τις διεθνείς χρηματαγορές, λόγω του προπολεμικού χρέους της, βρίσκεται σ΄ ασφυκτικό οικονομικό κλοιό.
Η αμερικανική βοήθεια διακόπτεται, Άγγλοι και Αμερικανοί ομολογιούχοι πιέζουν για «ρυθμίσεις» των παλαιών δανείων, ενώ το ίδιο τίθεται και ως προϋπόθεση για την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης της χώρας με την ΕΟΚ.

Τον Οκτώβριο του '62 η κυβέρνηση της ΕΡΕ αποδέχεται όλους σχεδόν τους όρους των ομολογιούχων προκειμένου να μπει στα "μεγάλα σαλόνια" και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ισχυρών. 

Μερικά χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και συγκεκριμένα 3.142 χλμ και ακόμα πιο συγκεκριμένα στο Λονδίνο, τέσσερις αδύνατοι τεντιμπόιδες με περιβολή τζέντλεμαν (κοστουμι, κολαριστό πουκάμισο, λεπτή γραβάτα και Chelsea boots) έβγαζαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους.

Ήταν 5 Οκτωβρίου του 1962 και ο δίσκος λεγόταν Love Me Do. Και αν και κατάφερε τότε να φτάσει μέχρι την 17η θέση στα charts, παρόλα αυτά ήταν η σπίθα μιας φωτιάς. Ο Paul, o John, o George και ο Ringo - τα μέλη της μπάντας - θα μείνουν στην ιστορία ως Beatles. Για την ακρίβεια θα γίνουν η ίδιοι ιστορία.

Γι αυτό και 50 χρόνια μετά - αν και πάλι η Ελλάδα ζει στον δικό της μικρόκοσμο με μία "δανειακή" ιστορία που φαίνεται να επαναλαμβάνεται - οι άνθρωποι στον (υπόλοιπο) πλανήτη γιορτάζουν την πιο cool μανία που γνώρισε η ανθρωπότητα: την Beatlemania.
Δεκατρία άλμπουμ, τέσσερις ταινίες, ένα ντοκιμαντέρ, πολλές γκρούπιες, αρκετά παραισθησιογόνα, πνευματική φώτιση και εκατομμύρια χρήματα είναι μερικά κεφάλαια του τεράστιου "βιβλίου" που έγραψαν.  

Μέχρι τα τέσσερα Σκαθάρια να αποφασίσουν να το διαλύσουν - ήταν 30 Ιανουαρίου του 1969 όταν οι Beatles έδωσαν το τελευταίο τους gig στην ταράτσα της δικής τους δισκογραφικής, Apple, στη Savile Row, το οποίο κράτησε 42 λεπτά γιατί μετά ήρθε η αστυνομία μιας και η μουσική ακουγόταν πάνω από 1,5 χλμ μακριά και επίσης είχε προκληθεί και τρελό μποτιλιάρισμα  - άφησαν τη δική τους σφραγίδα όχι απλά στη μουσική βιομηχανία, αλλά στη ζωή όλων όσων έζησαν στα χρυσά sixties.
Ήξερες ότι...
1. Το πρώτο όνομα του συγκροτήματος ήταν The Quarry Men.

2. Ο μύθος θέλει τον John Lennon να είδε στον ύπνο του έναν άνθρωπο πάνω σε ποδήλατο να τον προσπερνά και να του λέει "δώσε στην μπάντα σου το όνομα Beatles με "Α"'.
3. Οι Beatles πριν το 62 ήταν ο John Lennon, o Paul McCartney, o George Harrison, o Pete Best και ο Stuart Stucliffe.

4. Όσο καιρό ήταν ο Ringo στο συγκρότημα έγραψε μονάχα δύο τραγούδια: "Don't Pass Me By" και "Octopus' Garden".
5. Η ιδέα για το "A Hard Day's Night" ήρθε όταν ο Ringo μετά από μία μερά σκληρής δουλειάς είπε "Ήταν μία δύσκολη μέρα" και όταν συνειδητοποίησε ότι ήταν σκοτάδι φώναξε νύχτα. Και η φράση ήρθε και έδεσε. 
6. Το ταξίδι τους στην Ινδία και ο πειραματισμός με νέους ήχους ήταν μία ιδέα του "ήσυχου" George Harrison.

7. Αν ακούσεις προσεκτικά το τραγούδι "Girl" θα παρατηρήσεις ότι μέχρι το τέλος επαναλαμβάνεται η λέξη "tit" (σημαίνει ρόγα στήθους).
8. Μονάχα εφτά άτομα επιτρέπονταν να μπουν στον μαγικό κύκλο των Beatles. Εκτός από τους τέσσερις τους, η πόρτα όταν ηχογραφούσαν ήταν ανοιχτή για τον παραγωγό τους George Martin και τους road managers τους, Neil Aspinall και Mal Evans. Το "εμπάργκο" έσπασε με την είσοδο της Yoko Ono, η οποία είχε ακόμα και κρεβάτι μέσα στο στούντιο.

9. Πριν ο George Harrison γράψει το "While My Guitar Gently Weeps", είχε διαλέξει τυχαία ένα βιβλίο από ένα ράφι, το άνοιξε και η πρώτη λέξη που είδε ήταν "gently". Ο Eric Clapton ήταν αυτός που σόλαρε με την κιθάρα του στο συγκεκριμένο τραγούδι. Ο Eric ήταν αυτός ο άντρας που περίμενε o George ένα πρωινό καθισμένος στο κήπο, όταν άρχισε να γράφει το "Here Comes the Sun. Ο Eric είναι ο σύζυγος της πρώτης συζύγου του George.
10. O John Lennon είχε χαρακτηρίσει το "Across the Universe" ως ένα "ποίημα που μπορεί να σταθεί μόνη του χωρίς τη βοήθεια της μελωδίας".
Φωτογραφίες: Getty Images