Στην έκθεσή του, ο FAO αναφέρει ότι προκειμένου η Γη να κατορθώσει να θρέψει τον πληθυσμό της, που όλο και αυξάνεται, έμφαση θα πρέπει να δοθεί όχι στην αύξηση της παραγωγής τροφίμων, αλλά στον περιορισμό των απωλειών.
Εκείνοι χάνουν, εμείς πετάμε
Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι ο τρόπος, με τον οποίο χάνονται τα τρόφιμα στον αναπτυγμένο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο, διαφέρει: στις πλούσιες χώρες, «πωλητές και καταναλωτές πετούν στα σκουπίδια τρόφιμα που κάλλιστα μπορούν να καταναλωθούν». Στις αναπτυσσόμενες χώρες όμως, το πρόβλημα σχετίζεται περισσότερο με την έλλειψη κατάλληλων υποδομών και τις χαμένες σοδειές.
«Οι καταναλωτές στις πλούσιες χώρες ενθαρρύνονται, σε γενικές γραμμές, να αγοράζουν περισσότερα τρόφιμα από όσα χρειάζονται», γράφουν, αναφέροντας ως παράδειγμα τις γνωστές προσφορές τύπου «δύο προϊόντα στην τιμή του ενός». Με τον τρόπο αυτό, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καταλήγουν να πετούν κατά μέσο όρο 95 με 115 κιλά φαγητού, όταν οι καταναλωτές στην υποσαχάρειο Αφρική και την Ασία πετούν μόλις 6 με 11 κιλά τροφίμων το χρόνο.
Το πιο… τρομακτικό όμως στοιχείο της μελέτης είναι ότι η ποσότητα των τροφίμων που πετούν οι πλουσιότερες χώρες του πλανήτη ισούται σχεδόν με την παραγωγή τροφίμων των υποσαχάριων χωρών της Αφρικής. Η ποσότητα που «χάνεται» στις πλούσιες περιοχές είναι σχεδόν 222 εκατ. τόνοι, ενώ η παραγωγή τροφίμων των υποσαχάριων αφρικανικών χωρών διαμορφώνεται στους 230 εκατ. τόνους.
Δηλαδή μόνο τα σκουπίδια των πλούσιων χωρών θα μπορούσαν να σιτίσουν σχεδόν όλη την αφρική...
Επιδείνωση της φτώχειας λόγω τροφίμων
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που πραγματοποίησε για λογαριασμό του FAO το Σουηδικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Βιοτεχνολογίας, δημοσιοποιούνται λίγες ημέρες μετά από την προειδοποίηση της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι η διαρκής αύξηση στις τιμές των τροφίμων οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια.
Σύμφωνα με την έκθεσή της, η αύξηση που έχει ήδη καταγραφεί, έχει αναγκάσει 44 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν με κάτω από 1,25 δολάρια την ημέρα. Εκτιμά ότι περαιτέρω αύξηση της τάξεως του 10% θα οδηγήσει στη φτώχεια άλλα 10 εκατομμύρια ανθρώπους.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που πραγματοποίησε για λογαριασμό του FAO το Σουηδικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Βιοτεχνολογίας, δημοσιοποιούνται λίγες ημέρες μετά από την προειδοποίηση της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι η διαρκής αύξηση στις τιμές των τροφίμων οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια.
Σύμφωνα με την έκθεσή της, η αύξηση που έχει ήδη καταγραφεί, έχει αναγκάσει 44 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν με κάτω από 1,25 δολάρια την ημέρα. Εκτιμά ότι περαιτέρω αύξηση της τάξεως του 10% θα οδηγήσει στη φτώχεια άλλα 10 εκατομμύρια ανθρώπους.