English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΑ ΤΡΟΦΗ


Ο Τζακ έμεινε στα φασόλια. Εσύ μπορείς να ανακαλύψεις τη μαγεία όλων των οσπρίων




Το έχεις ακούσει πολλές φορές ότι τα όσπρια κάνουν καλό. Οι λόγοι που το στηρίζουν αυτό είναι πολλοί και σοβαροί. Αποτελούνται κυρίως από σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Eχουν ελάχιστα λιπαρά, θερμίδες, νάτριο και είναι άριστη πηγή φυλλικού οξέος, καλίου, σιδήρου, μαγνησίου κι αντιοξειδωτικών ουσιών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αποτελούσαν ένα από τα βασικά συστατικά της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας. Λέμε υπήρξε, γιατί σήμερα δεν τα έχουμε σε τόση υπόληψη. Σκέφτεσαι ότι χρειάζονται πολύ χρόνο να μαγειρευτούν και είναι λίγο βαρετά στη γεύση τους. Πόσες φορές άλλωστε μπορείς να φας φακές την εβδομάδα; Αν ξέρεις μερικά μικρά μυστικά, μπορείς να τα ετοιμάσεις σε ελάχιστο χρόνο, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι να τα μαγειρέψεις. Το Men's Health σου λέει τους λόγους και τους τρόπους να τα απολαύσεις καλύτερα και περισσότερο.
Οσπρια Light
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έκαναν ανασκόπηση όλων των ερευνών που έχουν γίνει για τα όσπρια τα τελευταία 25 χρόνια και το συμπέρασμά τους ήταν το εξής: τα όσπρια σε αδυνατίζουν. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι επηρεάζουν άμεσα τον κορεσμό. Αλλωστε, πόσες φορές έχεις σκάσει μετά από ένα μπολ με φακές; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που σε κάνουν να αισθάνεσαι γεμάτος για αρκετό χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχεις την τάση να τσιμπολογάς μετά από ένα τέτοιο πιάτο.
Ενας άλλος λόγος που κόβουν την όρεξη είναι γιατί έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τροφές με χαμηλό ΓΔ απελευθερώνουν γλυκόζη με αργό ρυθμό στο αίμα κι έτσι προσφέρουν ενέργεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ετσι όταν τρως φασόλια, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμένουν σταθερά, προσφέρουν ενέργεια κι έτσι δεν χρειάζεται να ανεφοδιάζεσαι με φαΐ συνεχώς.

Η κατανάλωση οσπρίων, επίσης, φαίνεται να επηρεάζει θετικά μελλοντικές διατροφικές επιλογές. Τα στοιχεία έδειξαν ότι όταν κάποιος καταναλώνει τροφές με χαμηλό ΓΔ, μετά έχουν την τάση να συνεχίζουν να τρώνε τροφές με χαμηλό ΓΔ, με αποτέλεσμα να εγκαινιάζουν νέο τρόπο διατροφής, που οδηγεί σε μειωμένη κατανάλωση θερμίδων και χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης.
Μύες από σίδηρο
Τα όσπρια είναι το κρέας των χορτοφάγων. Ενα φλιτζάνι περιέχει 14 γραμμάρια πρωτεΐνης. Μαζί με τους σύνθετους υδατάνθρακες είναι η ιδανική τροφή για την προπόνησή σου, αφού συμβάλλει στη μεγαλύτερη ανάπτυξη μυών. Επιπλέον, είναι πλούσια σε ψευδάργυρο -που ελέγχει τα επίπεδα τεστοστερόνης- και μαγνήσιο, το οποίο παίζει ρόλο στη σύνθεση πρωτεΐνης και παραγωγής ενέργειας. Αποτελούν την ιδανική τροφή μετά την προπόνηση, αφού συνδυάζουν υδατάνθρακες με χαμηλό ΓΔ και πρωτεΐνη, δηλαδή τα δύο απαραίτητα για την επούλωση της μυϊκής μάζας.
Φίλοι της καρδιάς σου
Ερευνες των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Τουλέιν έδειξαν ότι άτομα που καταναλώνουν 4 μερίδες και άνω όσπρια την εβδομάδα είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο.
Τα φασόλια είναι άριστη πηγή φυτικών ινών και συγκεκριμένα της κατηγορίας διαλυτών φυτικών ινών, που χαμηλώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Ενα φλιτζάνι φασόλια είτε είναι ξερά είτε κονσέρβας περιέχουν 4 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών. Ερευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση οσπρίων μπορεί να χαμηλώσει όχι μόνο τα επίπεδα συνολικής χοληστερόλης αλλά και της κακής χοληστερόλης LDL, ενώ ανεβάζει την καλή χοληστερόλη HDL. Σκέψου μόνο ότι όταν χαμηλώνεις τη χοληστερόλη σου κατά 1% μειώνεις τις πιθανότητες για εμφάνιση προβλήματος στην καρδιά κατά 2%.